Koupání na Krétě: nejkrásnější pláže ostrova

I když se na letní dovolené rádi couráte po památkách, určitě nestrávíte týden na Krétě bez toho, abyste se koupali. Naopak, právě koupání v moři je hlavním důvodem, proč většina cestovatelů na Krétu vyrazí.

Ať už jste čistě plážový fajnšmekr, nebo na cestách za koupáním hledáte ještě něco navíc, Kréta vás rozhodně nezklame. Najdete tu pláže jako z Karibiku, ty tradiční s řadami slunečníků i ty méně tradiční, kde se při troše štěstí můžete koupat docela sami.

Matala

Z našeho seznamu je Matala jedinou pláží, ležící na jižním pobřeží Kréty. Omývá ji tudíž Libyjské moře, jehož vody jsou o něco studenější, než vody Egejského moře na severu ostrova. Teplota vzduch je tu ovšem oproti severně ležícím letoviskům v průměru přibližně o 5 stupňů vyšší.

matala moře

Samotná pláž s hrubším tmavým pískem není nijak velká (na délku má asi 250 metrů) a z obou stran ji obklopují skalní útesy. A právě díky nim, respektive tomu, ležícímu na pravé straně pláže, vděčí Matala za svůj věhlas. Skála je totiž plná různě velikých jeskyní, vyhloubených do ní již v dobách neolitu. Následně je využívali i římští vojáci jakožto hrobky a o mnoho staletí později, v 60. a 70. letech se v nich zabydleli členové hnutí hippies. Ty odsud sice po krátké době vyhnala pravoslavná církev, ale duch květinových dětí už v Matale zůstal.

hippie auto

Mnohé místní taverny a bary jsou vyvedené v pestrých barvách, připomínajících atmosféru 60. let. Stejně tak tu můžete potkat pomalovaná auta nebo starý olivovník, do nějž je vyřezaná mužská tvář. V hippie stylu se nese i chodník na hlavní cestě k moři. Je celý pomalovaný barevnými obrázky, vznikajícími znovu každý rok během výročního festivalu. Symbolem Mataly se pak kromě jeskyní ve skále stal i nápis na stěně u přístavu, jenž hlásá “Today is life, tomorrow never comes” (což volně přeloženo znamená Život je dnes, zítřek nikdy nepřijde).

Matala nápis

Pokud se vám bude chtít (a budete mít na sobě vhodné boty), můžete se zkusit vyšplhat do některé ze slavných jeskyní. V minulosti se tu platilo vstupné (mezi 2 a 4 €), následně byly přístupné zdarma, pak chvíli zcela uzavřené a přiznávám, že nemohu s jistotou tvrdit, jak je tomu nyní.

Matala

Elafonisi

Tento malý kousek ráje najdete asi 80 kilometrů západně od města Chania. Technicky vzato nejde o pláž, ale o písčitý val, spojující pevninu s malým ostrůvkem jménem Elafonisi (jelení ostrov). Přístup do moře je tu tedy z obou stran, voda je mělká a nádherně průzračná a písek tu má jemně růžový nádech. Toto neobvyklé zbarvení mu dodávají rozdrcené schránky mořských živočichů.

Elafonisi se pravidelně umisťuje mezi nejkrásnějšími plážemi světa, což ovšem v důsledku znamená, že tu rozhodně nebudete sami: každý den se sem sjíždí i několik desítek turistických autobusů. Chcete-li si tedy toto nádherné místo vychutnat v klidu, budete sem muset zamířit buď hodně brzy ráno, anebo v podvečer. A pozor, Elafonisi je chráněnou přírodní rezervací, což znamená, že odsud nesmíte odvážet ani písek, ani kamínky a mušličky.

Balos – Gramvousa

Severně od Elafonisi, něco přes 50 kilometrů od Chanie, leží druhý Karibiku podobný krétský poklad: laguna Balos. Nesmírně fotogenické místo je tvořené poloostrovem Gramvousa a ostrůvkem Tigani, na němž stojí stará Benátská pevnost.

Balos melke more

Balos, obklopený divokou přírodou, si zamilují především děti. Celá laguna je mělká, s dnem posetým drobnými mušličkami, vody je asi po kolena a plavou v ní malinkaté rybičky. Přidejte k tomu bílo-růžový jemný písek a máte ráj na Zemi.

Balos Gramvousa

Ovšem pozor, Balos není letovisko, ale výletní místo. Nenajdete tu hotely, ani žádné jiné ubytování nebo taverny. I sem se sjíždí množství turistických autobusů, a jelikož z parkoviště budete muset kousek po svých, vezměte si boty s pevnou podrážkou a přibalte s sebou i láhev vody.

Platanias

Pláž Platanias leží východním směrem od města Rethymno, a spolu s jeho městskou pláží tvoří asi 12kilometrový pás. Na něm najdete jak řady slunečníků, tak i privátnější místa, a nechybí ani nabídka různých atrakcí, vodních sportů, beachvolejbal, sprchy nebo občerstvení. Vyzkoušenou máme tavernu River, ležící přímo na pobřeží s nabídkou čerstvých ryb a nádherným výhledem na azurové moře.

západ slunce u rethymna

Písek pláže Platanias je zlatavě bílý, místy proložený nádherně zbarvenými vyplavenými kamínky a oblázky. Vstup do moře je pozvolný, ovšem díky větru tu bývají i větší vlny.

platanias

Raritou pláže Platanias jsou ovšem mořské želvy karety obrovské, které zde kladou svá vajíčka. V Rethymnonu sídlí organizace, která se zabývá právě ochranou karet, a její členové pravidelně označují želví hnízda umístěním dřevěné nebo kovové trojnožky, na které najdete i cedulku s datem nakladení.

Před odhadovanou dobou vylíhnutí pak u hnízda umístí ještě dvě řady rákosových rohoží, čímž vytvoří jakýsi koridor, který nasměruje malé želvičky nejkratší cestou k moři. Pokud budete mít to obrovské štěstí, že budete přítomni klubání želvích miminek ven z hnízda, pamatujte si, že na ně nesmíte v žádném případě sahat, ani jim jinak pomáhat do vody. Zážitek je to ovšem nepřekonatelný.

kareta obrovská

Ochránci karet pomáhají i dospělým želvám: na obrázku například vidíte karetu Marii, která se v záchranném centru léčila s prasklým krunýřem, a fotografie zachycuje její návrat do moře.

Georgioupolis

Toto menší letovisko leží zhruba na půl cesty mezi městy Rethymno a Chania, v obležení krásné přírody. Pláž je zde dlouhá několik kilometrů a přímo v městečku tu do moře ústí říčka Almiros, jež vytéká z jediného sladkovodního jezera Kournas. K němu se můžete proti proudu vydat i v najatém člunu, a cestou si prohlédnout jedinečné obyvatele z říše fauny i flóry. Narazit tu mimo jiné můžete třeba na sladkovodní želvičky nebo na kormorány.

Georgioupolis

Po pravé straně od ústí říčky najdete na moři malou bílou kapličku Ágios Nikólaos (svatého Mikuláše). S břehem je propojená pásem kamenů, mezi kterými se prohánějí malí krabi. Pokud se sem vydáte, mějte na paměti, že to rozhodně není terén pro chůzi na podpatcích.

Sweethouse georgioupoli

Během návštěvy Georgioupolis rozhodně nesmíte vynechat návštěvu místní vyhlášené cukrárny Sweet house, ležící přímo na náměstí. Nabízejí tu nejen dortíky a zmrzliny, ale také poháry (velké jako vaše hlava) a sladké vafle v takových porcích, že i když jsme se o ni dělili tři, měli jsme co dělat, než jsme ji spořádali.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading...Loading...

Komentáře

  1. Vladana Havlíková

    Chtěla jdem dát 5 hvězdiček, ale na telefonu se mi to nepovedlo. Podepisuji to, je to tak, je psáno 👍🏼

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

12 − 6 =